Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 24, 2020

ΝΕΟ ΕΞΩΔΙΚΟ 24 ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΞΑΝΘΗΣ κ.ΤΣΕΠΕΛΗ, ΤΟΝ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ!

*Γονείς του 4ου Νηπιαγωγείου Ξάνθης έστειλαν εξώδικο στο Δήμαρχο Τσέπελη, καθιστώντας τον υπεύθυνο για την υγεία και ασφάλεια των παιδιών τους!

Άλλοι 24 γονείς, αυτήν τη φορά νηπίων του 4ου Νηπιαγωγείου Ξάνθης, έστειλαν εξώδικο στον Δήμαρχο  Ξάνθης κ.Τσέπελη, καθιστώντας τον υπεύθυνο για την προστασία των παιδιών τους αλλά και το ότι κανείς δεν ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ να τους  απαντήσει με βεβαιότητα σε οτιδήποτε! "Όλα είναι ρευστά, ΟΛΟΙ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ και μετακυλίουν τις ευθύνες σε άλλους και το μοναδικό αποτέλεσμα είναι η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα, αβεβαιότητα που αυτονοήτως μεταφέρεται και στα νήπια τέκνα μας!» τονίζουν χαρακτηριστικά.
-Αναλυτικά το νέο εξώδικο των 24 γονέων του 4ου Νηπιαγωγείου Ξάνθης:
Ενώπιον παντός αρμοδίου Δικαστηρίου ή Αρχής
EΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Των:
(1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24.)
Με την ιδιότητά μας ως γονέων κι ασκούντων τη γονική μέριμνα των νηπίων και προνηπίων τέκνων μας, που φοιτούν στα τμήματα Γ1 και Γ2 του 4ου Νηπιαγωγείου Ξάνθης.
ΠΡΟΣ
Τον Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), με την επωνυμία  «Δήμος Ξάνθης», που εδρεύει στην Ξάνθη και εκπροσωπείται νόμιμα, από τον κ. Δήμαρχο Ξάνθης.
Κοιν.: 1] Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων / Γενική Δνση Σπουδών Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης / Δνση Σπουδών, Προγραμμάτων & Οργάνωση Π.Ε. / Τμήμα Β΄ - Μαθητικής Μέριμνας & Σχολικής Αγωγής.
2] Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Ξάνθης
3] 4ο Νηπιαγωγείο Ξάνθης
Όλοι οι ανωτέρω αναφερόμενοι, είμαστε γονείς μαθητών (νηπίων και προνηπίων) του 4ου Νηπιαγωγείου Ξάνθης.
Η έναρξη των μαθημάτων του νέου σχολικού έτους (2020-2021), μας βρήκε μπροστά σε μία μεγάλη και ιδιαίτερα απογοητευτική έκπληξη, εις ότι αφορά την φοίτηση των παιδιών μας.
Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, με την ΥΑ 127860/Δ1/13-8-2019 (ΦΕΚ 3233/Β/22-8-2019) "Τροποποίηση της Φ.15/27268/Δ1/21-02-2019 (ΦΕΚ 623/Β’/2019) κοινής υπουργικής απόφασης με θέμα «Ορισμός Δήμων εφαρμογής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2019-2020» και της 100872/Δ1/24-06-2019 (ΦΕΚ 2569/Β’/2019) κοινής υπουργικής απόφασης με θέμα «Ορισμός Δήμων εφαρμογής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2020-2021» και συγκεκριμένα με το άρθρο 2 ορίσθηκε ότι ο Δήμος Ξάνθης της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εντασσόταν στους Δήμους στους οποίους, από το σχολικό έτος 2020-2021 και εφεξής, θα εφαρμόζονται οι προβλέψεις της παρ. 4 του άρθρου 3 του ν. 1566/1985 (Α’ 167), όπως αντικαταστάθηκε με την περίπτ. γ’ της παρ. 3 του άρθρου 33 του ν. 4521/2018 (Α’ 38).
Με δεδομένο αυτό ο Δήμος Ξάνθης όφειλε να έχει φροντίσει ήδη από τον περασμένο Αύγουστο του 2019, όταν και εξεδόθη η σχετική Υπουργική Απόφαση, ώστε να είναι έτοιμες οι εγκαταστάσεις που θα στεγάσουν τους νέους και αυξημένους σε αριθμό μαθητές του νηπιαγωγείου, αφού πλέον η διετής προσχολική εκπαίδευση γινόταν υποχρεωτική. Υπήρχε δηλαδή όλος ο αναγκαίος χρόνος, ώστε να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση, που θα στέγαζε με ασφάλεια τα νηπιακής ηλικίας παιδιά μας. Και ενώ αναμέναμε την έγκαιρη από κάθε άποψη έναρξη των εργασιών, διαπιστώναμε ότι καμία απολύτως εργασία δεν γινόταν μέχρι και τα μέσα του καλοκαιριού του 2020. Ο προβληματισμός μας αυτός διατυπώθηκε εγγράφως και προφορικώς στο αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου Παιδείας, απ' όπου ελήφθη η απάντηση ότι ο Δήμος Ξάνθης έχει δηλώσει προς το Υπουργείο ότι θα είναι καθ' όλα έτοιμος κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ο εν λόγω προβληματισμός προς το Υπουργείο Παιδείας είχε να κάνει αφενός με το γεγονός της μη έναρξης των εργασιών από τον Δήμο Ξάνθης και αφετέρου από το γεγονός ότι παρά την ύπαρξη ιδιαίτερα αυξημένων επιδημιολογικών φαινομένων του covid-19 στην περιοχή, το Υπουργείο ενέμενε στην απόφασή του να ισχύσει η διετής προσχολική εκπαίδευση από το τρέχον σχολικό έτος, με ότι αυτό μπορεί να σημάνει για τα περιστατικά αυξημένου συγχρωτισμού μεταξύ των παιδιών, ενώ το προηγούμενο σχολικό έτος, χωρίς κανένα επιδημιολογικό φορτίο, ανέστειλε την εφαρμογή της σχετικής διάταξης, κάτι που, κατά την άποψή μας, θα μπορούσε να πράξει και φέτος.
Παρά λοιπόν τις διαβεβαιώσεις αμφοτέρων των φορέων, το νέο σχολικό έτος μας βρήκε αντιμέτωπους με:
α) την ύπαρξη εντός του προαύλιου χώρου του σχολείου δύο (2) τσιμεντένιων βάσεων, όπου υποτίθεται ότι ΘΑ τοποθετηθούν οι αίθουσες, που ΘΑ στεγάσουν τα παιδιά μας, χωρίς καμία επιπλέον φύλαξη αυτών των χώρων απέναντι στα παιδιά μας, που αναγκάζονται να παίζουν σήμερα πάνω σε αυτές, αφού αυλή πλέον δεν υπάρχει.
β) την υποχρέωση ενός αριθμού 40 νηπίων να πρέπει "προσωρινά" να στεγαστούν στους χώρο υποδοχής των δύο κτιρίων που διαθέτει το 4ο Νηπιαγωγείο Ξάνθης [20 παιδιά στο χώρο υποδοχής του 4ου Νηπιαγωγείου και 20 παιδιά στο χώρο υποδοχής του πρώην 10ου Νηπιαγωγείου, που συγχωνεύθηκε ως κτίριο φέτος με το 4ο Νηπιαγωγείο], χωρίς να γνωρίζουμε το πότε ακριβώς θα επιστρέψουν στον χώρο του νηπιαγωγείου. Μάλιστα πληροφορούμαστε ότι σε άλλα σχολεία του Δήμου τα νήπια στεγάζονται προσωρινά σε προθαλάμους δημοτικών σχολείων, σε αίθουσες δημοτικών σχολείων, σε κτίρια εκτός του περιαύλιου χώρου των νηπιαγωγείων και σε γυμναστήρια. Σε ερωτήσεις μας δε στους υπευθύνους κανείς δεν γνωρίζει το πότε θα τοποθετηθούν αυτές οι αίθουσες. Αντίθετα, μας ενημέρωσαν ότι επειδή εκφράστηκαν αντιρρήσεις από το 4ο Νηπιαγωγείο, σχετικά με την προσωρινή αυτή εναπόθεση των παιδιών μας στους ως άνω χώρους υποδοχής, θα πρέπει άμεσα να μετακινήσουν εκ νέου τα παιδιά μας σε άλλο, άγνωστο προς στιγμήν χώρο, εκτός του Νηπιαγωγείου [ακούγεται το γυμναστήριο του 12ου Δημοτικού Σχολείου, το οποίο μας είχαν πει ότι το απέρριψαν ως λύση διότι κρίθηκε απόλυτα ακατάλληλο και μια αίθουσα στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης, για την οποία δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες].
Γενικά, όλα είναι ρευστά, ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ να μας απαντήσει με βεβαιότητα σε ο,τιδήποτε, ΟΛΟΙ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ και μετακυλίουν τις ευθύνες σε άλλους και το μοναδικό αποτέλεσμα είναι η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα, αβεβαιότητα που αυτονοήτως μεταφέρεται και στα νήπια τέκνα μας.
γ) την αναμονή τοποθέτησης νέων αιθουσών τύπου προκάτ, με την προφανή χρήση κλιματιστικού ως μέσου θέρμανσης. Υπενθυμίζουμε ότι η χρήση των κλιματιστικών έχει κριθεί ότι ευνοεί την μετάδοση του κορονοϊού σε κλειστούς χώρους.
δ) την τοποθέτηση δύο (2) χημικών τουαλετών τύπου εργοταξίου στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου, όπου υποτίθεται ότι θα εξυπηρετούνται τα παιδιά μας, κίνηση επιεικώς ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ, λαμβανομένου υπόψη και του νεαρού της ηλικίας των νηπίων.
Όλα τα παραπάνω είναι επιεικώς απαράδεκτα εν έτει 2020 και επιδεικνύουν το μέγεθος της προχειρότητας που χαρακτηρίζει τις αρχές, έναντι των παιδιών μας και μάλιστα σε μία τόση μικρή και ευαίσθητη ηλικία.
Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι θα ήταν πολύ εύκολο στους εκπροσώπους του Δήμου Ξάνθης να επικαλεστούν ότι η καθυστέρηση στην τοποθέτηση των αιθουσών δεν βαρύνει τους ίδιους, αλλά την εταιρία που ανέλαβε το έργο. Ακόμη όμως και αυτό να ισχύει θα μπορούσατε ως Δήμος Ξάνθης, να ενημερώσετε εγκαίρως το Υπουργείο Παιδείας, ότι δεν είστε έτοιμοι, ώστε να προβεί το Υπουργείο σε νέα αναστολή εφαρμογής της υποχρεωτικότητας της διετούς προσχολικής εκπαίδευσης, τουλάχιστον για την φετινή χρονιά, όπως πολύ ορθά έπραξαν άλλοι Δήμοι ανά την Επικράτεια.
Αντιθέτως ο Δήμος Ξάνθης στάθηκε κατώτερος των περιστάσεων, αδιαφορώντας πλήρως για την τύχη των παιδιών μας, επιλέγοντας ουσιαστικά να "πετάξει" τα παιδιά μας από δω και από κει, προσφέροντάς τους την χρήση χημικών τουαλετών ως ένδειξη σεβασμού.
Επειδή η συμπεριφορά του Δήμου Ξάνθης έχει δημιουργήσει μείζον ζήτημα για εμάς και κυρίως για την υγεία των παιδιών μας.
Επειδή μέχρι και σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία απολύτως ενημέρωση για το τι προτίθεστε να πράξετε για την επίλυση των προβλημάτων που εσείς δημιουργήσατε.
Επειδή όλες οι προπεριγραφόμενες πράξεις –ενέργειες και παραλείψεις- έχουν προκαλέσει σε εμάς και τα τετράχρονα τέκνα μας βλάβη σίγουρα ηθική, η οποία μπορεί να εξελιχθεί και σε υλική εάν τελικά κάποιοι γονείς αποφασίσουν μετά από το ΧΑΟΣ που επικρατεί να μετεγγράψουν τα τέκνα τους σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία και να επιβαρυνθούν ένα υπέρμετρο οικονομικό κόστος, προκειμένου να διασφαλίσουν την ψυχική και σωματική υγεία των τέκνων τους και την προσωπική τους ψυχική ηρεμία.
Επειδή σε περίπτωση που δεν δοθεί ΑΜΕΣΑ λύση, ανακύπτουν ευθύνες ποινικές κι αστικές.
Κατόπιν των ανωτέρω και επιφυλασσόμενοι παντός ετέρου νομίμου δικαιώματός μας.
ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ να προβείτε ΑΜΕΣΑ και χωρίς καθυστέρηση σε κάθε αναγκαία ενέργεια για την εξάλειψη του προβλήματος που δημιουργήθηκε.
ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι σας καθιστούμε αποκλειστικά υπεύθυνους για οποιοδήποτε ζήτημα ασφάλειας και υγείας των παιδιών μας ήθελε προκληθεί από τις παραλείψεις και τις ενέργειές σας.
Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς τον Δήμο Ξάνθης, νόμιμα εκπροσωπούμενο από τον κ Δήμαρχο Ξάνθης, κάτοικο Ξάνθης, προς γνώση του και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας αυτήν στο σύνολό της, στη συνταχθησομένη έκθεση επίδοσης.
Ξάνθη, 18 Σεπτεμβρίου 2020
Οι δηλούντες

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »